Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 2023

De mogelijkheid tot salderen van teruggeleverde stroom (opgewekt met zonnepanelen) met verbruikte stroom is gegarandeerd tot 2023.  Het huidige wetsvoorstel (status 30 maart 2020) bepaalt dat het huidige stelsel met 9% per jaar wordt afgebouwd tussen 2023 en 2030. De laatste 28% wordt in 1 stap van 2030 naar 2031 afgebouwd. Vanaf 2031 is de salderingspercentage 0% en krijgt een zonnepanelenbezitter alleen nog de kale stroomprijs vergoed (op dit moment € 0,07 per kWh).

Voor stroom die niet wordt teruggeleverd maar direct (in huis) wordt geconsumeerd blijft de besparing volledig (op dit moment zo'n € 0,20 per kWh). Dit laatst heeft dus een dempend effect op een versobering van de salderingsregels. Bovendien kan het interessant worden om een accu aan te schaffen om meer eigen zonnestroom te gebruiken en minder terug te leveren. Dit is afhankelijk van de ontwikkeling van prijzen en vermogens van accu's.

De terugverdientijd van zonnepanelen zal door deze maatregel enigzins negatief beinvloed worden. Deze invloed is o.a. afhankelijk van het deel van de zonnestroom dat een zonnepaneleneigenaar zelf consumeert. 

Wilt u weten hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.