Kosten, opbrengsten en besparingen zonnepanelen

De kosten en dus prijs van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Tegelijkertijd is het vermogen van zonnepanelen toegenomen en daarmee ook de opbrengst. In combinatie met de BTW teruggave die nog altijd mogelijk is en de mogelijkheid om te salderen, maakt dat zonnepanelen nu zeer interessant.

Om een idee te geven van prijs, kosten, opbrengsten en besparingen met zonnepanelen, geven we hieronder een voorbeeld van een gemiddelde installatie onder gemiddelde omstandigheden. De prijzen kunnen eventueel hoger of lager zijn indien er voorkeur is voor bijvoorbeeld een ander type zonnepaneel of het gebruik van micro-optimizers. De opbrengst kan afwijken indien bv. het dak meer of minder geschikt is of als er schaduw is.

Het voorbeeld gaat uit van een compleet zonnestroomsysteem van 10 zonnepanelen van 325 Wp incl. omvormer, bevestigingsmateriaal en installatie-/montagekosten.


Kostprijs zonnestroomsysteem € 3.300
Installatie-/ montagekosten € 700
Totaal incl. BTW € 4.000
   
BTW teruggaaf (21%) € 700
Netto investering € 3.300
   
Vermogen installatie 3250 Wp
Verwachte stroomproductie per jaar* 3000 kWh
Verwachte besparing 1e jaar €580
Terugverdientijd zonnestroom-installatie  7 jaar

* Gemiddeld elektriciteitsverbruik huishouden in Nederland is 3500 kWh per jaar
 

Wilt u weten hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.