Kosten, opbrengsten en besparingen zonnepanelen

De kosten en dus prijs van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Tegelijkertijd is het vermogen van zonnepanelen toegenomen en daarmee ook de opbrengst. In combinatie met het btw-nultarief (vanaf 1 januari 2023) en de mogelijkheid om (voorlopig nog) te salderen, maakt dat zonnepanelen nu zeer interessant.

Om een idee te geven van prijs, kosten, opbrengsten en besparingen met zonnepanelen, geven we hieronder een voorbeeld van een gemiddelde installatie onder gemiddelde omstandigheden. De prijzen kunnen eventueel hoger of lager zijn indien er voorkeur is voor bijvoorbeeld een ander type zonnepaneel of het gebruik van micro-omvormers. De opbrengst kan afwijken indien bv. het dak meer of minder geschikt is of als er schaduw is.

Het voorbeeld gaat uit van een compleet zonnestroomsysteem van 10 zonnepanelen van 405 Wp incl. omvormer, bevestigingsmateriaal en installatie-/montagekosten.


Kostprijs zonnestroomsysteem (incl. omvormer, montagemateriaal e.a.) € 3.600
Installatie-/ montagekosten € 900
Totaal excl. BTW € 4.500
   
BTW (0%) € 0
Netto investering € 4.500
   
Vermogen installatie 4.050 Wp
Verwachte stroomproductie per jaar* 3.700 kWh
Verwachte besparing 1e jaar** € 1.500
Terugverdientijd zonnestroom-installatie *** 4 jaar

* Ter vergelijking: gemiddeld elektriciteitsverbruik huishouden in Nederland is 3500 ~4000 kWh per jaar.
** Gebaseerd op een huidig elektratarief van € 0,40 per kWh (= prijs prijsplafond 2023)

*** De jaarlijkse besparing kan vanaf 2025 lager worden als de overheid het systeem van salderen gaat afbouwen (dit is reeds doorgerekend in de terugverdientijd).

Wilt u weten hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.